Hegyháti konyha
A hegyháti ember által készített és fogyasztott ételek jellemzői lényegében megegyeznek az őrségi és göcseji ételekével. Egyik jellegzetes finomság a rétes, melyből nagyon sok fajta létezik, tökös-mákos, krumplis, túrós, káposztás és így tovább. Ezt a hagyományt kamatoztatja a vasvári rétesfesztivál. A Hegyháton krumpli is bőven terem, amely fontos alapanyag a dödölléhez, a gánicához. Kevésbé ismert, igen finom fajtája a krumplis ételeknek a vajolás dödölle. A kukorica régen a szegények eledele volt, kása, prósza formájában, de ma is főzik, illetve sütik. Befőttet szinte minden gyümölcsből készítettek és készítenek. Szilva lekvár sok házban készül, de főznek még lekvárt sárgabarackból, noah és delavári szőlőből is. Mivel sok szilva terem, a barátfüle, szilvás gombóc gyakran készített étel. Káposzta is sok terem. Savanyítva, frissen és főzve is egészséges. Néhol kerékrépát is tettek a hordóba. Igen jó főzeléket lehetett főzni a savanyú káposztából. Az asszonyok rafináltságát mutatja, hogy a levesben megfőtt oldalast feltétnek a paradicsomos káposzta főzelékbe tették. A nyári időszak fő tevékenysége a falusi ember számára az aratás, a cséplés (masinálás) volt, nehéz fizikai munka, nagy melegben, tápláló ételeket kellett enni. Nos, ilyen volt a hegyháti kaszásleves. Hegyháti gyümölcsből jó pálinka
A Hegyhát hagyományosan gyümölcstermő vidék. A szőlőhegyen, a kertekben a legkülönbözőbb gyümölcsök teremtek. A gyümölcs egyrésze elfogy frissen, eltárolják télire, vagy befőzik lekvárnak, szörpnek. A maradékból pálinkát főztek otthon, barkácsolt főzőben, vagy kifőzették igazi főzdében. Így volt ki tudja megmondani mióta, és így van ma is. Az utóbbi években tudatos munka eredményeként újra „divatba jött”, és a hungarikumok sorába emelkedett a magyar pálinka. A különbség a régihez képest az, hogy megbízhatóbb italokat állítanak elő mostanság házilag is, de az igazi minőséget a korszerű eszközökkel felszerelt főzdék biztosítják. Ilyen a Hegyháton a Birkás István által létrehozott vállalkozás. A győrvári
pálinkafőzdében ma már közel 30 fajta gyümölcspálinka készül (szilva, körte, vilmoskörte, törköly, kajszibarack, meggy, cseresznye, feketeszeder, bodza, vadszilva, fekete berkenye, birsalma, málna, Othello szőlő, kökény, stb.) hagyományos rézüstben, fatüzeléses rendszerrel. A gyümölcs termelésétől (több fajta saját ültetvényükön terem) illetve beszerzésétől a palackozásig mindent a családi vállalkozás végez, így tudják garantálni pálinkáik kiváló minőségét. A kizárólag ellenőrzött gyümölcsből, a legmagasabb fokú minőségi elvárásoknak eleget téve előállított valódi kisüsti pálinkák italok 48% és 40%-os alkoholtartalommal kerülnek forgalomba.